Bejegyzések

Hajótípusok

Bizonyára nyaraltál már tengerparton, és csodáltad a vízen úszó sokféle hajót. Volt, ami motorral ment (ebből volt a legtöbb), volt amit a szél hajtott (ez volt a legszebb) és talán volt olyan is, amit evezővel hajtottak (no ebből nem volt sok). Hogyan lehet csoportosítani a hajókat?

Meghajtás elve

A legfontosabb csoportosítási mód a meghajtás elve:

  • vitorlás -amit csak a szél hajt, motor nem
  • emberi erővel hajtott
  • gépi erővel hajtott -amit saját motorja hajt (vitorlás is ide tartozik, ha motort használ…)

Ezek egyben kitérési  sorrendet is jelentenek! Vitorlás-evezős-motoros. Miért tér ki az evezős a vitorlásnak? Mert evezni szélcsendben is lehet…

Méret szerint

20 méter hajóhossz alatt (tengeren 30 bruttó regisztertonna méret alatt) kishajóról beszélünk. Ezen méret felett nagyhajónak hívjuk a hajót. Belvízen útjogos a nagyhajó a kishajóval szemben, de a tengeren csak a meghajtás számít: a nagy komp is kitár a kishajó útjából, ha az vitorlával halad vagy evez.

Hajótípusok

Kedvtelési célú hajó: jellemzően kishajók vitorlás vagy motoros meghajtással. Persze lehetnek egészen nagyok is… „Pleasure crafts”

Kereskedelmi hajó (magányos géphajó) amely árut szállít. Jellemzően 100 méter feletti hajók viszik az árut tengeren. „Cargo ship” a megnevezése.

Személyszállító hajó: lehet szállodahajó, de akár kiránduló hajó is. Ide tartozik a révhajó, amely nem visz járműveket. „Passenger ship”

Gyorsjáratú hajó: 40 km/h sebességet meghaladó sebességgel közlekedő hajó, pl. szárnyas- vagy légpárnás hajó. „Hovercraft”

Komp: átkelésre szolgáló hajó, járműveket és embereket egyaránt szállít. „Ferry ship”

Halászhajó: műveletképességét a halászháló akadályozza, útjogos! „Fishing boat”

Manőverképességében korlátozott hajó: pl. munkavégzés miatt nem jól manőverezik mert víziúton munkát végez „Manoverability restricted”

Manőverképtelen hajó: műszaki probléma miatt nem kormányozható hajó „Boat not under command”

Rendészeti szervek hajói: vízirendőr, hadihajó, aknakereső hajó, hosszas a sor. Ne találkozzunk velük!